Ga naar de inhoud
Home » GANGSTA PARADISE

GANGSTA PARADISE

De rol van Psalm 23 in de popmuziek

Bob Marley werd begraven met zijn rode Gibson gitaar, voldoende wiet voor ‘onderweg’ en een opengeslagen Bijbel bij Psalm 23.

De 23e Psalm is het meest geciteerde Bijbel-liedje in de popmuziek. God wordt in het eeuwenoude lied vergeleken met een herder en zijn mensen als schapen. De hemelse herder zorgt voor voedsel, bescherming (in het dal van de diepe duisternis) en groene weiden voor de mensen die op hem vertrouwen. De tekst van de herder-koning David is drieduizend jaar na dato nog steeds geliefd. Zowel binnen als buiten de kerk. Nu is het wel zo dat de meeste muzikanten de song flink in de remix gooien.

Rappers vergelijken hun postcodegebied met het dal van de diepe duisternis (Cooli, Kayne West e.a.), Bono gooit in de song ‘Love Rescue me’ zijn herdersstaf in de hoek (worstelt de zanger met zijn Messiascomplex?) en Pink Floyd gebruikt de Psalm om ons te waarschuwen voor de gevaarlijke leiders waardoor we ons zo vaak als een stel makke schappen laten leiden. De psalm is voor popmuzikanten zowel een bron van inspiratie als irritatie. En dat is niet nieuw, als in 586 voor Christus Jeruzalem compleet in puin ligt, dan lijkt de dichter van het Bijbelboek Klaagliederen (Klaagliederen 3: 1-6) Psalm 23 ook in de remix te gooien.

Check zelf via de Spotify afspeellijst Heilige Herrie – Psalm 23′ of je uit de voeten kunt met eigentijdse versies van David’s klassieker, zoals:

 • Coolio – Gangsta paradise
 • Bobby McFerrin – The 23d psalm
 • Frenna, BLØF – Regen
 • Kanye West – Jesus walks
 • Lenny Kuhr – Psalm 23
 • U2/ Bob Dylan – Love rescue me
 • Pink Floyd – Sheep
 • 2Pac – So many tears
 • NAS – My Bible .
 • ZHustlers – The Jay is my shepherd
 • Calvin Harris ft. Travis Scott – Prayers up
 • The notorious B.I.G. – You’re nobody till somebody kills you
 • Marilyn Manson – In the shadow of the valley of death
 • Megadeth – Shadow of death
 • Jay-Z ft. Justin Timberlake – Holy grail
 • Alice in Chains – Sickman
 • Jay-Z / Eminem – Rabbit run
 • W.A.S.P. – Live to die another day
 • Mark Knopfler – Baloney again
 • The Hooters – I’m alive
 • Peter Tosh – Creation (Jay is my keeper)

Een uitgebreide casestudy over de rol van Psalm 23 vind je in het boek ‘Heilige Herrie – geloven in de popmuziek’.

2 reacties op “GANGSTA PARADISE”

 1. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A great read. I’ll definitely be back.

 2. One of the leading academic and scientific-research centers of the Belarus. There are 12 Faculties at the University, 2 scientific and research institutes. Higher education in 35 specialities of the 1st degree of education and 22 specialities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap