Ga naar de inhoud
Home » HET KRUIS TEKEN VAN SIMPLE MINDS

HET KRUIS TEKEN VAN SIMPLE MINDS

  • door

Ik draai het album ‘New Gold Dream’ van Simple Minds met enige regelmaat. Het album betekende een doorbraak in de jaren 80 voor de band uit Schotland. Het album heeft zijn eigen sound, diepgang en spiritualiteit. Frontman Jim Kerr: ‘There was a dept to it. It created its own mythology.’ De albumhoes zorgde door het symbool van het kruis voor redelijk wat ophef. Zo werd in het voormalige Joegoslavië het kruisteken verwijderd (zie afbeelding hieronder).

De zanger legt uit: “During the writing of the album we often went for walks. Around Perth you find a lot of Celtic crosses, crosses that seem to spring up from the earth. We thought it was a very powerful symbol. They were in the ground which produced the water we drank, so why not?”

‘A born again Christian! Why born again? I’ve never been away.’ (Jim Kerr)

Art director Malcolm Garrett had het kruis-symbool al gebruikt op de hoes van de single Promised You A Miracle. De vormgever vond de teksten en de muziek matchen met het idee van geloof, mystiek en spiritualiteit. ‘ Woorden als belief, new life en miracle dragen hier sterk aan bij. He felt that from what he was hearing and it influenced his work.‘ De band gaat dan ook verder op de ingezette koers en zet het kruis ook op de cover van New Gold Dream.
 
 

Wedergeboren Christenen?

We knew what we were doing when we used that cross. It created a lot of controversy and some people even got angry, but when a hard rock band puts devils and creatures from the depths of hell on its cover, no one blinks an eye. But when you want to use something of beauty, everyone starts wondering whether it’s the right thing. Hang on, this is kind of heavy, isn’t it? A born again Christian! Why born again? I’ve never been away’ (Jim Kerr).

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap