Ga naar de inhoud
Home » PRINCE – THE LOVE SYMBOL

PRINCE – THE LOVE SYMBOL

  • door

Wat is het verhaal achter The Love Symbol van Prince? Ik ben nieuwsgierig, de artiest staat meerdere keren in mijn Holy Noise Playlist | 777+ pop songs die de Bijbel raken. Het symbool dook op in de vorm van het podium bij het halftime optreden tijdens de Super Bowl, in de vorm van zijn iconische gitaar en het verscheen in verschillende versies op de hoezen van zijn albums. Wat vertelt de artiest Prince ons met zijn symbol?

Het verhaal gaat dat Prince in 1992 zijn artiestennaam aanpast om een doorbraak te forceren in de moeizame relatie met zijn platenlabel Warner Bross. Zo verandert de zanger zijn naam in ‘The Artist Formerly Known As Prince’ (TAFKAP), om vervolgens gewoon bekend te staan als ‘The Love Symbol’.  Toch staat de typerende (paarse) afbeelding voor meer dan een nieuw imago. Het pictogram is een symbool met een boodschap. Eerdere versies van het symbool zijn al te zien op albumhoezen als ‘1999’ en ‘Purple Rain’. In 1992 kreeg het symbool zijn definitieve vorm, waarna het zich ook fysiek manifesteerde in de iconische gitaar van Prince. 

The Love Symbol’ zo wordt vertelt is Prince in een meditatiemoment verschenen. Het logo is een samentrekking van de symbolen Mars en Venus (M/V). Daarnaast is het (christelijke) kruis in de afbeelding verwerkt (Prince ging als kind naar de kerk van de Zevende Dag Adventisten, later raakte hij betrokken bij de Jehova-getuigen). Sommige zien ook het Peace-teken, het oog van Horus en/of het Ying-Yang symbool terug in de pictogram. Prince vertelde de pers ietwat cryptisch:

“It is an unpronounceable symbol whose meaning has not been identified. It’s all about thinking in new ways, tuning in 2 a new free-quency.” (Prince)

The Love Symbol lijkt mij een samensmelting van de boodschap waar Prince voor staat: een kruisbestuiving van seksualiteit en spiritualiteit, een fluide benadering van gender in een paars raamwerk van inclusiviteit, liefde en acceptatie.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap