THE SAINTS ARE COMING

  • door

Heiligen in de popmuziek

De heilige Thérèse
Naast moeder Maria zijn er natuurlijk nog talloze andere heiligen die je te hulp kunt roepen. Soulwax kiest in het nummer ‘Heaven scent’ voor de heilige Therese. De funky basloopjes en synthesizergeluiden worden gecombineerd met het door actrice Chloë Sevigny hardop uitgesproken gedicht ‘Prayer to saint Thérèse’. Soulwax liet zich inspireren door de beroemd geworden gebeden van deze in de negentiende eeuw levende ‘tienernon’. Het meisje werd non op haar vijftiende, ze had volgens veel gelovigen een heel bijzondere band met God. Thérèse hield van bloemen en zag zichzelf als de kleine bloem van Jezus. Een bloemetje dat God verheerlijkt door gewoon zichzelf te zijn in de veelkleurige tuin van God. De ‘little flower’ werd helaas slechts 24 jaar oud, maar ze inspireert blijkbaar nog steeds. Soulwax: ‘We wanted to do something unique and arresting, Chloë is catholic and we are all about flowers and spirituality. Saint Thérèse is a muse to both of us.’

Fragment overnemen uit de bijlagen van boek?

Er zijn flink wat artiesten die een ‘heilige’ centraal stellen in een popsong. Een paar voorbeelden zijn:
Nick Cave & The Bad Seeds Christina the astonishing
Leonard Cohen Joan of Arc
Madonna Joan of Arc
Sting Saint Augustine in hell
Bob Dylan I dreamed I saw St. Augustine
Foo Fighters Saint Cecilia
Florence & The Machine St. Jude
Bruce Springsteen The rising
Tom Waits Hang on St. Christopher
Jennifer Warnes Song of Bernadette
Patti Smith Constantine’s dream

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.