Ga naar de inhoud
Home » HET VERHAAL ACHTER ‘G.O.D. IS A DJ’

HET VERHAAL ACHTER ‘G.O.D. IS A DJ’

Ik werd in het afgelopen jaar twee keer verrast door een remake van de hit ‘God is a dj’. DJ nummer 1 van de wereld David Guetta kwam een paar weken terug met een remix van de dansplaat en de Haagse Electro sensatie ‘Prins S. en de Geit’ kwam een paar maanden eerder met een wel heel bijzondere cover. In de studio van 3FM presenteerde de muzikanten hun kritiek op de voortdurende corona-maatregelen in de festivalsector.

Prins S. en de Geit covert 'God Is A DJ' van Faitless in de 3FM Live Box |  NPO 3FM
‘Prins S. en de Geit’

Faithless
Faithless stond in 1998 wereldwijd in de hitlijsten. De meest centrale figuur in de band is misschien wel Maxi Jazz. Een man die het christendom uitzwaaide, en als boeddhist binnenstapte bij de band (lees hier meer over in boek Heilige Herrie). Hij ontdekte het Boeddhisme via een vriendin en vanaf die dag is de mystieke weg van de Lotus Sutra zijn pad. De band gaat Faithless heten want Maxi wil mensen helpen die nog niet in zichzelf geloven.

Hits als Insomnia en Salva mea (over iemand die met zichzelf in het reine wil komen) brengen de voetjes van de vloer. Maar de grootste hit voor mij was ‘God is a dj‘. Het idee voor de song ontstond tijdens een oefensessie door het T-shirt van de gitarist. ‘God is a dj’ staat er op de voorkant, Sister Bliss vind het tof. Zij besluit dat de volgende single ‘god is a dj’ moet heten. Maxi Jazz krijgt de opdracht om de tekst te schrijven. Maxi’s pen laat al snel de zin ‘This is my church, this is where I heal my hurts’ op het papier komen. De rest volgt vlot.

Wie is G.O.D.?
Maar wie is de goddelijke dj nou precies? Ik heb de song als gereformeerde jongen vooral gezien als een mooi beeld van God. De christelijke God zeg maar. Ik was als kind opgegroeid met het Bijbelse beeld van God als een pottenbakker. Een hemelse kunstenaar die menselijke levens kneed als klei. Hij legt ons op de draaitafel en maakt iets moois van ons leven. God als een dj past mooi in deze lijn en is misschien iets meer van deze tijd? De draaitafel is er in dit beeld nog steeds, alleen nu ben ik geen klei meer, maar een song.

Ik ben benieuwd of Faithless deze interpretatie kan waarderen, maar ja het mooie van nu is dat jezelf ook betekenis mag geven aan de kunst, toch? Maar het kriebelde wel een beetje, want wie of wat zou Jazz nou als Boeddhist in zijn hoofd hebben gehad bij het schrijven?

Zou het kunnen zijn dat de dj-god uit de song refereert aan de G.O.D. uit het nummer Reverence? Maxi stelt in een interview dat god in ons allemaal zit. Wij zijn god. ‘Inside your soul he left a piece of himself, his voice is small.’ God is de stem van binnen, niet iets buiten jezelf wat je moet aanbidden.

‘You need vision,
Continue to view the lord as being separated
And you’ll be living a lie that’s being perpetrated,
For many centuries, I’m on a mission I want to mention these facts,
These facts in my rap,
I don’t sing,
But I want to share the peace that they bring,
My name is G.O.D.
The Grand Oral Disseminator’.

Een deel van deze blog is afkomstig uit mijn boek ‘Heilige Herrie. Geloven in de popmuziek.‘ In het boek is ook een (kort) hoofdstuk te vinden over de invloed van oosterse spiritualiteit in de popmuziek.


2 reacties op “HET VERHAAL ACHTER ‘G.O.D. IS A DJ’”

  1. I found this article both enjoyable and educational. The insights were compelling and well-articulated. Let’s dive deeper into this subject. Check out my profile for more discussions!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap