Ga naar de inhoud
Home » HET SOEFISME VAN COLDPLAY

HET SOEFISME VAN COLDPLAY

Coldplay zanger Chris Martin heeft in de afgelopen jaren het Soefisme ontdekt, zo lijkt het. Het gedicht ‘Life is a guesthouse’ van mysticus Rumi verscheen op het album AHFOD. In 2014 vertelde Chris Martin: ‘Het Soefisme is een belangrijke inspiratiebron, het helpt me in het schrijven en ontwikkelen van mijn muziek.’

‘I was very lucky to meet a very good sufi teacher who started to introduce the idea of ‘if you sit with your experiences and the things you’ve been through, they alchemise.’ At the time he said that, I didn’t really know what that meant, but I trusted that it would work, and the more that I was learning about that, the more music just started flowing through.’ (Chris Martin)

Everyday life
Op het album ‘Everyday Life’, opgenomen in Amman (Jordanië) is de mystiek uit de Islam ook te vinden, bijvoorbeeld in het gedicht ‘Bani Adam (kinderen van Adam) van de Iraanse dichter Saadi Shirazi. Het gedicht komt uit het boek ‘Gulistan’ met daarin de verhalen en gedichtenbundel ‘De rozentuin’ uit c. 1258.

The children of Adam are the members of one another,
since in their creation they are of one essence.
When the conditions of the time brings a member to pain,
the other members will suffer from discomfort.
You, who are indifferent to the misery of others,
it is not fitting that they should call you a human being.

Daarnaast is in het tekstboekje van het album een gedicht uit 1219 n.Chr. van Habibi opgenomen.

Church
Het nummer ‘Church’ bevat trouwens ook een arabische tekst, het is een gebed en het wordt gezongen door Nora Shaqar, een Palestijnse vrouw uit Jeruzalem, de gids van Coldplay in 2016 (check de video vanaf 5:25 min.). Ze groeide op in de kerk. Chris Martin vroeg haar een gebed te zingen waarop zij reageerde met: ‘Ik ben niet erg religieus meer, maar ik denk dat dit het gebed is wat ik zou bidden; ik zou mijn gevoel van verlatenheid uitspreken en dan vragen om een basishouding van love & peace. In het arabisch zingt Nora in het nummer ‘Church’: ‘Father almighty, why have you forsaken me? Oh, father almighty. Freedom, oh God. Love, oh God.’

Nora Shaqar is ook degene die het gedicht Bani Adam voorleest op het album.

2 reacties op “HET SOEFISME VAN COLDPLAY”

  1. Great read! The author’s perspective was fascinating and left me with a lot to think about. I’m looking forward to hearing what others think. Feel free to visit my profile for more discussions.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap