Ga naar de inhoud
Home » TAYLOR SWIFT – DE POPULAIRE ANTI-HERO

TAYLOR SWIFT – DE POPULAIRE ANTI-HERO

  • door
Beeld | YouTube

Ze stond in 2023 maar liefst 12x in de Top2000. Taylor Swift heeft in elke klas op de middelbare school wel een paar Swifties zitten, enthousiaste jonge fans van de zangeres. Wat maakt de artiest voor jongeren en ouderen de moeite van het luisteren waard? Welk verhaal vertelt Taylor Swift ons? In vogelvlucht hier haar verhaal.

De ambitieuze jonge countryster wordt net na het nieuwe millennium door het grote publiek omarmd. Haar mierzoete Nashville liefdesliedjes doen het goed. Taylor wint de ene na de andere award voor haar songs en videoclips. Maar het leven van het christelijk opgevoede meisje gaat niet alleen over rozen, ze worstelt bijvoorbeeld met eetproblemen. En dan komt rapper Kayne West op het toneel. Tijdens de uitreiking van de MTV 2009 Awards vernedert hij Taylor publiekelijk. Het is het begin van een jarenlang gedoe tussen deze twee. De rapper en zijn vrouw Kim Kardashian zetten haar in een kwaad daglicht. Het zorgt in 2016 voor een anti-Taylor sentiment, vanuit de schare die haar eerst bejubelde  klinkt nu veel boegeroep. De hashtag #taylorswiftyourpartyisover wordt miljoenen keren gebruikt om Swift te cancelen en Taylor verdwijnt bijna een jaar achter de coulissen.

Jezelf opnieuw uitvinden

In 2017 komt Swift met haar album ‘Reputation’ naar buiten. De zangeres heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Sterker nog: ‘De oude Taylor is dood’, aldus de zangeres. In de in 2020 uitgekomen documentaire ‘Miss Americana’ (te zien via Netflix) krijgen we een kijkje in het geestelijke groeiproces van Taylor. Ze gebruikt haar muziek om door deze moeilijke periode heen te komen. Swift maakt meer gedurfde muzikale keuzes (bijvoorbeeld songs in het Indie genre) en ze spreekt zich duidelijker uit over maatschappelijke issues. Taylor noemt zichzelf christen, maar ze herkent zich niet (meer) in de conservatieve waarden die de Republikeinen uitdragen en dat is goed nieuws voor de Democraten. Swift verliest veel conservatieve country-fans, maar de schare Swifties groeit. De zangeres komt op voor de rechten van vrouwen rond abortus (pro-choice) en vecht tegen de vaak nog geldende superieure positie van de man (kijk bijvoorbeeld de videoclip van ‘The Man’ waarin ze zelf een typische Alfa-man speelt). Ze toont verder girlpower door haar eerste albums opnieuw op te nemen en uit te brengen, omdat platenbazen haar de rechten van deze albums in de vroege jaren hebben weten te ontnemen.

Subtiel verzet

Taylor zingt openlijk over haar mentale problemen in het nummer Anti-hero in 2022. In het nummer zingt Taylor over de strijd in haar gedachten, de innerlijke stem die jouzelf aanklaagt en fluistert ‘het is je eigen schuld’. De song resoneert bij het grote publiek en staat maandenlang in de hitlijsten. De zangeres springt verder in de bres voor de LHBT-community (kijk bijvoorbeeld de videoclip van ‘You need to calm down’). Haar verzet is daarbij wel vaak subtiel. Neem bijvoorbeeld de zinsnede uit de bovenstaande song: ‘why are you mad when you could be GLAAD’. Die klinkt als ‘waarom ben jij boos wanneer je blij kan zijn’, maar vermeldt ook GLAAD. De ‘Gay & Lesbian Alliance Against Defamation’ of GLAAD is een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor het stimuleren en bewaken van oprechte representatie van homo’s, bi’s en transgenders. Op die manier roept ze het grote publiek op om verdraagzamer te zijn tegenover de LGBT-gemeenschap.

Fans deden in deze periode alles om een kaartje te bemachtigen voor de ‘The Eras’ tournee, waarvoor de zangeres in 2024 Nederland aandoet. Gelukkig is altijd nog de concertregistratie die zorgde voor overvolle bioscoopzalen met vrolijke uitgedoste Swifties.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap