Ga naar de inhoud
Home » IN THE BELLY OF A WHALE (JONA)

IN THE BELLY OF A WHALE (JONA)

Het Bijbelse verhaal van de profeet Jona spreekt tot de verbeelding. De profeet krijgt de opdracht van God om de mensen van Nineve toe te spreken, maar Jona heeft geen zin. Hij vlucht met een boot naar het einde van de toenmalig bekende wereld. Maar hij komt niet ver, er komt een storm op zee. Jona weet dat God hem op de hielen zit en hij vertelt de doodsbange matrozen dat hij in zee gegooid moet worden. Jona zinkt naar de diepte van de Middellandse zee om vervolgens opgeslokt te worden door een grote (wal)vis.

Het verhaal van Jona en de walvis komt terug in flink wat mooie popsongs. Bruce Springsteen gebruikt de beeldspraak om een leugen te ontmaskeren. Het komt niet altijd goed als je maar hard genoeg werkt. De Amerikaanse droom waarin ‘God aan jouw kant staat’ pakt niet voor iedereen goed uit. Paul Simon gooit het over een andere boeg, hij vergelijkt het leven van Jona met de avonturen van een rondtrekkende muzikant. Hugh Laurie maakt het persoonlijker, het leven slokt je soms op, je zit ‘vast’ en je hebt nog geen idee of en wanneer het lot je zal uitspugen op het land.

In de Spotify afspeellijst ‘Heilige Herrie – Jona’ vind je een aantal mooie liedjes die een link leggen naar of hun inspiratie vinden in het leven van Jona, zoals:

 • Hozier – Movement
 • Depeche – Mode The love thieves
 • Tom Waits – Starving in the belly of a whale
 • Sting – Rushing water
 • Patti Smith – Up there down there
 • Paul Simon – Jonah
 • Hugh Laurie – The whale has swallowed me
 • Joe Bonamassa – The whale that swallowed Jonah
 • Bruce Springsteen – Swallowed up (in the belly whale)
 • Jon Allen – Jonah’s whale
 • The Mountain Goates – Mobile
 • George & Ira Gershwin – It ain’t necessarily so

4 reacties op “IN THE BELLY OF A WHALE (JONA)”

 1. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 2. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap